Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyelvtanulás játékosan

2011.11.01

 "Ecc, pecc…kommen die Wölf”

Az elmúlt óvodai nevelési év elején, kicsit még kétkedve, de felbuzdulva a nyelvi szakemberek véleményén, magam is elkezdtem csoportomban az idegen nyelvvel való megismerkedést. Mivel németet tanítok, játékos formában elindítottuk a német perceket.

Heti 2- 3 alkalommal játékos módon az érdeklődő gyerekeknek német versikéket, mondókákat, rövid dalos játékokat „ajánlottam” be. Csoportunk 3-7 éves korú vegyes csoport, főleg a nagyobbak, de idő teltével a kicsik is egyre többen bekapcsolódtak ezekbe a közös játékokban.

Magam is elcsodálkoztam milyen érdeklődőek, milyen jól ejtenek ki egy- egy szót. Nem győztem válaszolni, ”hát, ezt hogy mondjuk németül?”/ asztal, szék, függöny, baba.. /. A legnagyobb sikere a mondókáknak, játékoknak volt. Egyik reggel, a gyülekezési idő alatti játék közben hallom a hároméves, kicsit selypes kislányomat, amint babájának versel ,,Ecc, pecc, kommen die Wölf…”. Kicsit halandzsálva folytatta az ismert német mondókát, ,,eins, zwei- Polizai…,drei, vier- Offizier…”és így tovább. A kisebbek még saját játékuk közben is figyelik mindig, mit csinálunk a nagyobbakkal és Kimberli, ez a pici lány figyelt.

Néhány hét múlva már fújta végig az egész német mondókát,/ ecc, pecc nélkül/ és a többit is. A szülők visszajelzéseiből megtudtam, a többi gyerek is, még esti fürdés közben is szavalta a német versikéket!

Karácsonykor csoportunk a Kiskarácsony című klasszikus dal mellett büszkén és jó kiejtéssel/!/ énekelte az O, Tannenbaum című német dalt, anyák napján a Meine Mutti című német versikével is megdobogtattuk édesanya szívét.

Meggyőződhettem, igazuk van azoknak a szakembereknek, akik szerint érdemes elkezdeni az idegen nyelvekkel való ismerkedést már ebben a korban.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.